Snow

Wednesday, 16 August 2017

Restaurant Chinese MuslimYang Supper Sedap Kelas 4 bintang

Assalamualaikum blogger dan pembaca yang budiman 

Hari ini just for share tempat best dan sedap makan 

Lunch hari ini menunya adalah 


Szechuan Sup
Boleh makan sehingga 8 orang ...
Sedap sup dia tak macam hidangan dari Hotel-hotel mewah yang saya pernah makan . 
Rasa ini ada masam dan pedas.. 5 bintang 
Harga RM12 sahaja 




Broccoli Oyster
Yang ini saya yang order 
Memandangkan saya suka manakan sihat. Tapi dia masak agak lama sehingga brocolli agak lembik dan ermmmbiasanya mcm ni khasiat ddia dh kurangkan . Tapi macam mana pun sedap - Sedap 
Harga RM15  ( saiz Regular ) 

Buttered Prawn
( Apa pasal gambar senggit) 
Saje sebab saya suka mcm tu menampakkan apa yang saya nak makan .....
sarang-sarang tu jer saya suka. Sedap saya bagi 4 bintang
Saiz Regular je ini Harga RM26.00 ada lebih 5 ekor udang besor 



Salted Egg Chicken
Ini kategori saya order bersama-sama 
Saya suka ini tapi Restoran ini agak kurang masin dia tak macam saya makan di tempat lain sebelum ini . apa suka sedap yer . Cuma keras sikit jer. Kalau nak kata berapa bintang saya bagi 3 bintang . 
Sedap memang sedap tapi sebab rasa pernah rasa lagi sedap kira ini no 3 lah 
Harga dia Hanya RM20 sahaja. saiz Regular 


Black Paper Beef 
Ok ini last photo saya ambik. 
Daging nampak fresh dan tak liat pun . 
Kategori sedap jugak 4 bintang je lah 
Apa pun black papaer dia semua rasa tik top 
Harga yer mesti tak sabar kan 
Hanya RM22.00 untuk saiz Regular 


Di jadikan cerita, Saya mengekor kakak-kakak senior ini makan Jadi rezeki saya kongsi-kongsi mampu milk sangat . 

Kami order 4 pinggan nasi kosong 
1 pot Chiness Tea ( boleh top up lagi ) 

Total yang kami bayar HANYA RM112 sahaja termasuk GST 6% tu 

Layanan dari waiter saya bagi 5 bintang 

Restoran ini terletak ini 
Dpulze Shopping Centre 
Bersebelahan Tune Hotel Cyberjaya 

Parking dalam Shopping mall atau luar pun boleh. 
Restoran ada exit ke luar dan dalam Shopping mall 

Pssttt.....ada dim sum tau 
Siapa suka boleh mai 10 pot hanya RM58 SAHAJA!!!!!!!

Ok !
Ops sorry 

Nama Restoran nya adalah Homst Recipe Chinese Muslim Restaurant 

Recommended 👍👍👍👍
Tak rugi bawa Family Ke sini 
Selamat Mencuba 


LoVe
Nurulbon

Tuesday, 21 March 2017

ANAK SATU BEBAN UNTUK ANDA BUKAN SAYA

Assalamualaikum....

Rasa posting saya hari ini agak panas dan mengikut kata hati ketika saya menulisnya
Terasa terpanggil sangat hendak menulisnya apabila saya rasa tajuk ini agak keterlaluan .

Pertama ramai golongan kita yang takut nak beranak lagi
Takut nak ada anak lebih dari 1 atau 2 orang
Dengan keadaan ekonomi sekarang ramai yang ambik keputusan tak mahu beranak
Pampers mahal . susu mahal . keperluan bayi sangat mahal
Bila saya suara kan setiap anak ada rezeki masing-masing . Allah dah tentukan dia lahir kedunia dengan membawa rezeki kepada orang tuanya samaada lambat dan cepat.

Sabar dan redho adalah kunci yang buat kita lebih kuat dengan yang maha Esa
Namun Mereka tetap nafikan dengan tambahan Lebih baik mencari Kualiti anak-anak dari kuantiti anak yang ramai

Persoalannya siapa yang mendidik anak kita
Awak sendiri . Kita yang mendidik anak kita bukan orang sebelah mahupun jiran sebelah rumah.
Jadi kualiti anak kita adalah dari tangan dan acuan kita.
Mengapa kita mengeluh. Dapatkan Bantuan dari Allah. Dia yang memberi dan dia tahu kita mampu dengan tidak megikut nya.

Jika kita katakan masa depan mereka masih jauh jadi kita tak tahu macam mana hendak menulis cerita cinta hidup dengan anak-anak.

Ya Allah, Kenapa berpra-sangka buruk terlalu awal. Mohon dari Allah. Jangan sesekali takut dengan ujian Allah. Masa kecil kita susah menjaga mereka. tunggu mereka besar dengan doa dan berkat dari Allah .
Anak kita adalah yang terbaik dari yang lain. Panggil anak dengan pangilan yang baik . Jangan takut dengan pemberian dari Allah.


" Saya memang mendidik anak. Tapi anak bukan 24jam ada bersama saya . saya tak tahu apa dia buat belakang saya " 

Ibu ayah .......
Doa kan mereka di jaga oleh Allah.
Allah pelihara anak dan keluarga kita Jika kita meminta pertolongan darinya 
Dah doa ke belum ini . Kalau musibah terjadi . Itu sudah kehendak Allah 
Ingat lah bahawa setiap kejadian adalah dari Allah , Anak yang lahir juga dengan izin Allah 
Allah yang beri dia nyawa dalam perut kita .

Saya bukan seorang ustazah mahupun seorang cerdik pandai bidang agama. '
Tapi rasa rasa amat sedih dengan hinaan orang yang menghina kelaurga yang anak ramai . 
Seorang ibu yang beranak tak henti kerana nafsu serakah kononnya. 
Korang tahu ker nafsu dia macam mana. Korang bersama dia ketika dia bersama 
Atau korang tilik dia dengan suami dia. Kalau setahun sekali bersama pun tapi Allah nak beri tetap ada. 


Kawan-kawan saya ramai yang mengeluh kerana mereka masih tidak dikurniakan cahaya mata. 
Mereka jawab pada saya. Setiap hari mereka bersama suami tapi tak pernah letak walau sekali . 
Korang tahu tak setiap malam tapi tak pernah ada. Maknanya Allah tak nak beri. Belum masa yang sesuai Allah nak bagi. 

Cari Redha Allah atau Allah berikan anda satu tanggungjawab lain 
Mungkin untuk menemani Kedua orang tua anda. 

Dalam ahli keluarga lain hanya anda masing belum di kurnaikan Cahaya Mata
Namun bila hal pembelajaan dan kesihatan orang tua Andalah orng pertama yang membantu
Kerana Allah tahu adik beradik anda tidak mampu dengan anak meraka yang ramai. 

Allah beri rezeki dalam pelbagai bentuk. Cuma kita yang menilai rezeki kita. 
Jangan mengeluh dan marah dengan apa yang ada. Percaya lah pada setiap rezeki dari - Nya 

Kalau bab rezeki semua cakap " Ya saya percaya rezeki dari Allah"
Tapi anda mengeluh. menidakkan rezeki yang Allah beri. 
Allah beri anak sebagai jalan rezeki terbaik kerana dia tahu masa depan kita bagaimana. 
Jangan marah dengan Allah. Sabar lah dalam apa jua bentuk. 

Kita tengok orang lain kaya 
Kita tak tahu apa Allah dah ambik dari mereka. 
Jadi kita belum dapat mungkin kerana kita belum cukup berdoa dan bersungguh memohon dari nya. 

Saya menulis kerana saya seorng ibu 
Saya mempunyai cahaya mata yang rapat. 
Setiap kali saya memohon dari Allah rezeki yang banyak Allah berikan saya satu nyawa dalam perut saya 
Allah berikan saya seorang lahir ahli syurga . 
Pada mulanya saya mengeluh. Lama kelamaan saya redha kerana saya tahu itu adalah rezeki dan harta saya yang tiada harga nya. Meraka lebih berharta dari sebuah kereta mewah , dari sebuah rumah banglo dari seluruh harta dari seluruh dunia. Meraka adalah nyawa yang lahir dari rahim saya. 
Setiap kali ssaya down mereka berikan saya semangat 
Setiap kali itulah rezeki saya melimpah . Rezeki dan makan minum kami tak pernah putus. 
Saya tidak pernah menolok setiap rezeki Allah beri. Saya redha biar apa jua keadaan. 

Love 
Nurulbon 



Friday, 26 August 2016

SHAWL YARA EL ZAHRA

Salam Semua....

Korsng pernah dengan tak satu nama baru ...
erk tak berapa baru..
lama jugaklah....

Yaraelzahra signature.
Saya banyak koleksi dari tudung ni.
Gila best kain dia....
Rasa nak borong semua.
Hari-hari sarung Shawl dari Yara El Zahra jer...

Korang mesti cari tau
Kalau berminat
kalau nak tahu
Kalau nak cuba
Kalau teringin nak merasa pakai
Kalau nak Beli
Bagitau saya ......
Saya kasi tau owner dia....
Boleh jugak pergi website dia terus :
www.yaraelzahrasignature.com

Tak tahu nak beli online.
Meh bagitau hakak ni.
Hakak tolong online kan untuk awak.
Dalam masa 3 hari terus sampai depan pintu rumah.....

WA akak hokeyy 019 351 4461

JALAN KE PUTRAJAYA

Salam semua blogger...

Saya dan suami dah lama tak bawa anak-anak jalan makan angin . pusing-pusing dalam kereta.

Tabiat suami saya adalah suka bawa kami pusing-pusing dalam kereta. Itu jer dia mampu.
Itu pun dah buat kami happy.
Yang penting kami bersama-sama.

Jom usha gambar dengan anak kesayangan saya...

Wednesday, 27 July 2016

SELAMAT HARI RAYA

Di kesempatan ni saya ingin mengucapkan 
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 
Maaf Zahir Dan Batin
Dari kami Sekeluarga .
Dzul,Nurul.Dania.Dani.Danischa.Darlena

Saya share moment kami ketika Phootshoot saya tahun 
Moga kita berkesempatan lagi bertemu di Tahun Hadapan 

Abang sangat sporting ....Terbaik abang....
semua hencem2...

Adik Sporting dan comei 

Fail!!!!!!!!!

Kakak sangat tak sporting....Stress ibu tau 

Danischa Pulak Sangat Happy sehingga tidak duduk diam ...
Semua cambar candid

Husband....ermmm
Kenapalah awak depan orang pemalu sangat......


Apa pun ....yang Penting Happy....:)



Thursday, 17 March 2016

BUKA PINTU HATI DAN ALLAH MEMBUKA PINTU REZEKI KITA

Salam semua.......

Rasanya sudah lama tidak mula menulis dalam Dairi Hati ini , 

Kini sudah genap 2 tahun saya tinggal di rumah baru . Keluarga saya sudah mula menerimanya. Dan hubungan saya dengan ipar saya mula berbunga kembali . Pada mulanya saya ngin terus menjauhkan diri dari mereka. Namun saya kesian melilhat Suami saya yang mungkin menrindu mereka. 

Pada mulanya suami saya sendiri tidak mahu lagi pergi dan bermalam di Rumah ibunya. Selepas beberapa kali saya memujuk dan mengajaknya dia mula berlembut. Saya sendiri jika ikutkan kata hati dan dendam mungkin tidak akan kembali kerumah Mertua saya. 

Saya mula mengalah dan mengalah ...membuka pintu rumah saya untuk mereka 
Menerima kembali mereka....saya melupakan apa yang terjadi. Saya pejam mata saya dan telan segalanya supaya tertanam dalam-dalam perasan sedih itu . Saya perlu kuat untuk membahagiakan orang tersayang. 

Saya kesian melihat ibu mertua saya dan saya menerima segalanya . Saya hanya memikirkan mertua saya yang tua dan kurang sihat. Saya tahu mertua saya sayangkan anak-anak saya, Namun Saya ibu mereka tidak sanggup juga menjawab soalan-soalan dari anak-anak. 

Jika saya ibu yang jahat mingkin saya telah meracun pemikiran anak-anak saya supaya melupakan dan membenci keluarga suami saya. Namun saya tidak sanggup untuk berbuat demikian . Saya tak mahu ada perasaan benci, dendam dan sakit di dalam diri anak-anak saya.....Berat hati untuk menerima kembali kelaurga Suami saya namun saya cuba melawan perasan saya. Sering saya memohon kepada yang maha ESA suapay melembutkan hati saya dan suami untuk menerima yang baik dan menolak yang jahat dari diri kami . 

Walaupun saya sakit dan lukanya hati saya saya redha segalanya. Saya buka hati untuk menringakan mulut mempelawa keluarga Mertua saya datang bertandang kerumah. Walau saya tahu dulunya Ipar saya pernah Beritahu yang dia "Tidak akan jejakkan kakinya kerumah saya" saya sering mempelawa mereka setiap kali berjumpa. Saya salam dan cium pipi mereka tanda saya sayang mereka biarpun hati saya luka. Luka dan terluka. Saya tutup perasan dan kuatkan diri menjejakkan kaki saya kerumah mertua saya. 

Lama juga rasanya. Allah memberikan saya Hasil dan rezeki yang baik. Saya di datangi oleh Keluarga mertua saya selepas melahirkan bayi saya yang ke-4. Anak kami juga yang mengeratkan silaturahim kami. 

Saya menerimanya dengan baik. walaupun ada bunyi-bunyi yang tidak baik . namun saya pekakkan telinga dan kunci mulut tinggalkan hanya senyum dan senyum...( hipokritnya saya ketika itu ) 

Sebelumya Kakak ipar saya dahulu telah bertandang kerumah . Saya menerimanya juga dengan hati yang terbuka. Biar pun saya tahu ada perkara lain di sebaliknya. Saya minta Allah melindungi kami dari segala perkara jahat dan tidak baik. 


Kini hubungan saya dan keluarga suami saya lebih baik dari sebelumnya. Saya lebih matang dalam menyelesaikan masalah. Saya akan lebih berhati-hati selepas ini , saya akan lebih menyimpan rahsia saya dan suami selepas ini jugak. Tidak semua harus di ceritakan . saya perlu lebih berani dan matang, 

Terima Kasih Ya Allah .....
Aku bersyukur dengan rezeki yang engkau berikan 
Bila kita membuka pintu hati dan pintu rumah kita untuk keluarga kita 
Allah membukakan pintu rezeki kita seleuas-luasnya. 

Alhamdullilah , Walau kadang-kadang duit hampir habis namun ada selepas itu duit lain yang masuk dan rezeki dari seseorang yang bermurah hati memeberikan kepada kami . Kadang-kadang saya risau kerana saya tiada wang untuk kepejabat. Saya kepejabat dengan tangan yang kosong. Sesampai di pejabat bila tiba waktu makan tenggahati ada yang ingin belanja saya makan ketika itu. Tiba waktu pulang kerumah saya sedih kerana tiada membeli apa -apa makanan untuk anak dirumah. Dan memikirkan apa yang handak di masak kerana tiada bekalan makanan dan barang dapur telah habis.Sampai di rumah saya mendiamkan diri dan segera siapkan anak-anak suapaya nampak sibuk.

Namun allah memgetahui isi hati anak-anak saya Allah handarkan Rezeki dalam bentuk lain. Jiran saya memberikan saya sedikit makanan. Katanya masak lebih dan memang ingin beri pada saya. 

Saya begitu bersyukur. Sebab itu saya tidak pernah menyesal atau kesal beranak ramai mana. Kerana saya percaya akan rezeki Allah. Saya percaya setiap Anak ada rezeki masing-masing. Yang kita perlu melahirkan anak yang berkualiti untuk Agama kita. . Insya Allah. 

Salam sayang dari saya......

Wednesday, 18 November 2015

KARIPAP RANGUP

Salam semua,

Saya dah boleh menjamu keluarga dengan karipap buatan sendiri
Hari ini saya nak share cara saya biki karipap ranggup.

Siapa -siapa yang tak tahu bagaimana nak buat karipap yang mudah dan senang boleh ikut resepi saya jika mahu .

Karipap Inti Kentang


Bahan

  • 3 Cawan Tepung Gandum ( diayak ) 
  • 1/2 Minyak masak yang telah dipanaskan 
  • 1 sudu kecik marjerin 
  • Secubit garam 
  • Sedikit Air


Cara mudah sahaja

  1. Mula-mula ayak tepung ( ketepikan ) 
  2. Campurkan sedikit garam tadi 
  3. Panaskan minyak masak ....
  4. Kemudian masukkan minyak kedalam tepung tadi 
  5. Uli sehingga sebati bersama tu tuang air sedikit-sedikit 
  6. Campurkan Marjerin dan uli sehingga adunan tidak meletak pada bekas dan tangan 
  7. Kemudian boleh jadikan doh kecik-kecik 

ehsan gambar pak google 

8 . Siapa semua jadi kan doh kecik kecik-kecikkan . bnoleh lah mula canai ( leperkan ) 
Siap leperkan , masukkan inti karipap di tengah-tengah .
Paling tak tahu pun bolah klip menggunakan acuan karipap yang beli dikedai tu.
Nak cantik klip , Sapu telur di kawasan nak klip tu .

Habis semua doh siap jadi karipap boleh mula goreng.


Selamat Mencuba 


Senang Ringkas Tapi mesti sedap 

Salam Sayang